Dolazak poznatog odvjetnika i autora dr. Mark Laniera

Veliko nam je zadovoljstvo najaviti da nam u Hrvatsku dolazi poznati američki odvjetnik i autor dr. Mark Lanier. Predavanje će se održati 6. 4. 2017. (četvrtak) u 19h u prostorijama Hrvatske obrtničke komore Ilica 49/II. Dobrodošli!  Plakat

Njegov dolazak organizira Biblijski institut Zagreb, a u sklopu svojeg dolaska, dr. Mark Lanier će održati jedno predavanje na Pravnom fakultetu, a drugo za javnost u prostorijama Hrvatske obrtničke komore.

No prije svega, riječ dvije o našem gostu.

Dr. Mark Lanier je odrastao u Teksasu. Studirao je biblijske jezike i ekonomiju, i želio je biti propovjednik, no nije bio siguran što je Božja volja za njegov život. Kada je upitao svoga mentora na fakultetu treba li biti propovjednik ili odvjetnik, ovaj mu je rekao kako Bog treba pobožne odvjetnike. To je bila prijelomna točka zbog koje se odlučio za magisterij prava. Završivši pravo, postao je uspješan odvjetnik, a cijelo vrijeme svojeg obrazovanja bio je uključen u službu propovijedanja i poučavanja. 2015. godine izabran je za tužitelja godine u izboru The National Trial Lawyers organizacije kao i The Trial Lawyer časopisa i spada u najutjecajnije američke odvjetnike.

Trenutno pohađa baptističku crkvu u Hustonu i tamo svake nedjelje poučava biblijski sat (Sunday school) koji se prenosi on-line širom Amerike.

Njegova ljubav prema Bibliji dovela je do toga da osnuje knjižnicu koja nosi naziv Lanier Theological Library. To je najveća privatna knjižnica u SAD-u koju koriste propovjednici, studenti i građanstvo. Tamo se redovito organiziraju predavanja vodećih stručnjaka iz područja teologije, povijesti i jezika, kao i vrlo kvalitetne panel rasprave.

Dr. Mark Lanier će održati predavanje na temu „Vjerodostojnost kršćanske vjere“, a tema predavanja je povezana s knjigom Kršćanstvo na sudu. Zanimljiv je nastanak te knjige. Budući da se dr. Lanier kreće u odvjetničkim krugovima, često su ga njegove kolege pitale kako on, budući da je odvjetnik i obrazovana osoba, može vjerovati u tako nešto iracionalno kao što je kršćanstvo. U tu svrhu, dr. Lanier je odlučio iskoristiti svoje odvjetničke sposobnost, dovesti kršćanstvo na „optuženičku klupu“ i kao tužitelj pokušati dokazati jesu li tvrdnje koje kršćanstvo predstavlja vjerodostojne, ili su plod ljudske mašte. Knjiga Kršćanstvo na sudu dakle predstavlja parnički proces gdje se ispituju dokazi i svjedoci ne bi li se utvrdila vjerodostojnost kršćanstva.

Krsc-na-sudu-naslovna-small-699x1024

 

Na ovu temu dr. Mark Lanier gostovao je na raznim fakultetima i u raznim crkvama, a evo sada nam dolazi i u Hrvatsku. Predavanje koje nam predstoji bit će korisno kako za kršćane tako i za one koji nisu kršćani – jer ćemo vidjeti da kršćanska vjera nije nešto iracionalno i subjektivno, već da može podnijeti svaki kritički test i pružiti valjane dokaze za ono što tvrdi. Dakle, apologetika i evangelizacija u jednome paketu.

Po završetku predavanja imat ćemo vrijeme za pitanje i odgovore te ćete moći kupiti njegovu knjigu Kršćanstvo na sudu i porazgovarati s autorom.