Predstavljanje: “Psalmi – Antun Vranić 1816.”

Poštovani,

Centar biblijskih istraživanja (odjel Biblijskog instituta) u okviru svoje izdavačke djelatnosti započeo je izdavački niz pod nazivom Biblica Croatica, koji se usredotočuje na izdavanje starijih biblijskih izdanja i promicanjem istraživanja iz povijesti hrvatske biblijske baštine.

Prva biblioteka u tom nizu je projekt pod nazivom Hrvatski psaltir, zbirka hrvatskih prijevoda starozavjetne knjige Psalama, od najranije pronađenih (16. st.) do naših dana. Neki od tih prijevoda nikada nisu tiskani. Radi se o prijevodima na sva hrvatska narječja i dijalekte. Ovime želimo obogatiti i sačuvati hrvatsku jezičnu baštinu i doprinijeti hrvatskoj kulturnoj baštini i hrvatskom biblijskom prevodilaštvu.

Želimo najaviti i obavijestiti Vas da ćemo predstaviti prvi svezak iz biblioteke Hrvatski psaltir, i to prijevod psalama Antuna Vranića iz 1816. godine. Predstavljanje će se održati 22. studenog 2017. u 18:00 sati u prostoru CBI-a, čitaonice Biblijskog instituta, Gajeva 9a/1.kat u Zagrebu.

Radi se o kajkavskom prijevodu koji je sve do sad bio samo u rukopisnom obliku kao dio tzv. Vrhovčeve Biblije. Rukopis se nalazi u Metropolitanskoj knjižnici Zagrebačke nadbiskupije.

Više o pozadini tog djela, i o našoj djelatnosti možete saznati na samoj promociji.

Stoga Vas sve srdačno pozivamo da se odazovete u što većem broju jer smo sigurni da će Vas ova tematika zaintegrirati za naš rad kao Centar biblijskih istraživanja i
svaka Vaša potpora nam puno znači.