Bibliana 2018

Na ovogodišnjem višednevnom simpoziju “Bibliana” sudjelovao je voditelj Centra biblijskih istraživanja dr. sc. Danijel Berković. Simpozij se  održao 20. – 21. rujna 2018., na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u sklopu “50. obljetnice Zagrebačke Biblije”.

Tema izlaganja je bila “Abdominalni organi u izvorniku i hrvatskim prijevodima Psaltira – Psihosomatski i metonimijski aspekti” i izveli su je zajednički dr. sc. Danijel Berković i doc. dr. sc. Boris Beck.

Dan prije simpozija, 19. rujna 2018. isto u sklopu “50. obljetnice Zagrebačke Biblije”, u dvorani Vjenac na Kaptolu 29, održana je izložba privatne kolekcije Svetih pisama od gosp. Siniše Vukovića. Ona je jedna od najvećih privatnih kolekcija u Hrvatskoj. Među eksponatima su se nalazila i prva dva izdanja Psalama iz CBI biblioteke Biblica Croatica. Radi se o prijevodu Psalama Antuna Vranića (iz 1816.) i Gradišćanskih Hrvata (2014.).

Na simpoziju su sudjelovali studenti, profesori, i ostalim uzvanici iz struke, te ostalim uzvanicima zainteresiranim za tematiku o dosadašnjim hrvatskim biblijskim prijevodima.

Last Modified on 16/10/2018
This entry was posted in Seminari
Bookmark this article Bibliana 2018