Karadžić-Stefanović, Vuk

KARADŽIĆ STEFANOVIĆ, VUK

Bio: Rođen je u Tršiću u Osmanskom Carstvu (danas Srbija) 1787. Godine, a umro je u Beču 1864. godine. Očevim podrijetlom (baka i djed) je iz plemena Drobnjaci (suvremena Crna Gora, oblast između sadašnjih općina Žabljak i Šavnik), iz sela Petnjica, a majka mu je rođena u Bratonožićima u Crnoj Gori. Pisati i čitati je naučio kod rođaka Jevte Savića, jedinog pismenog čovjeka u kraju. Obrazovanje je nastavio u Loznici, a kasnije u manastiru Tronoši. Kako ga u manastiru nisu podučavali, nego tjerali čuvati stoku, otac ga je vratio kući. Ne uspjevši se upisati u karlovačku gimnaziju, odlazi u Petrinje. Kasnije stiže u Beograd kako bi upoznao Dositeja, svog voljenog prosvjetitelja. Dositej ga nije prihvatio, pa je Vuk razočaran otišao u Jadar i počeo raditi kao pisar kod Jakova Nenadovića. Nakon otvaranja Velike škole u Beogradu, Vuk je postao njen đak. Ubrzo obolijeva i odlazi na liječenje u Peštu. Kasnije se vraća u Srbiju i kada ustanak propada, odlazi u Beč, gdje upoznaje Jerneja Kopitara koji mu dalje pomaže u ostvarenju planova.

Djela: Započeo je svoj rad na reformi srpskog jezika i pravopisa i uvođenju narodnog jezika u književnost. Slavno pravilo V. S. Karadžića »Piši kako govoriš«, imali su Hrvati prije Karadžića, a Karadžić ga je jednostavno izvadio iz djela Nijemca Johanna Adelunga, Vollstandige Anweisung zur deutschen Orthographie; koje glasi Schreib wie du sprichst (Piši kako govoriš). Sve biografije o Karadžiću ističu velik utjecaj Kopitara na njegov rad. U početnim koracima Karadžića, Kopitar, je bio glavni pokretač. Općenito je potvrđena misao, da nije bilo Kopitara, nikada ne bi bilo Karadžića, ni njegovih zasluga za srpski jezik. Zbog problema s knezom Milošem bilo mu je zabranjeno tiskati knjige u Srbiji, a i u austrijskoj državi. Svojim radom stječe prijatelje i pomoć u Rusiji, gdje dobiva stalnu mirovinu 1826. godine. U obitelji mu je ostala živa samo kći Mina Karadžić. Preveo je Novi zavjet 1920., ali počeo se tiskati tek od 1947. godine.


Lit: »Karadžić, Vuk« u Hrvatska enciklopedija. Ur. August Kovačec. Sv. 5. Zagreb: Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2003; Kuzmič, Peter. Vuk-Daničićevo Sveto pismo i biblijska društva. Zagreb: Kršćanska sadašnjost, 1983.